Vallakokerskan

2014 började idéer om miljövänlig skidvalla gro i mitt huvud. Iförd asbestsaneringsmask stod jag en dag och vallade mina skidor inför Vasaloppsstarten. Det kändes inte rimligt.

 "Det måste gå att göra skidvalla som inte fräser bort min frontallob i hjärnan eller sabbar för mikroberna i marken” var den tanke som fick drivet att väckas. Jag kommer från en skidfamilj med stark entreprenörsanda, så det ligger kanske i mina gener? 1907 grundade Jonas Ludvig Jonsson, min farfarsfar, Tegsnässkidan – skidfabriken i Västerbottens inland som nu blivit en koncern och än idag tillverkar fantastiska träskidor för hand.

Min farfar gjorde mina första skidor som jag fick när jag var knappa året gammal. När jag var 5 år förvärvade min pappa Bröderna Lindgrens vallafabrik från Lycksele och flyttade tillverkningen till byn Tegsnäset, belägen mittemellan Umeå och Lycksele …

  • Från den dagen förvaltades, utvecklades och breddades utbudet av skidvalla i vår lilla fantastiska by för att leverera till både världseliten och glada motionärer nationellt och internationellt.

    Med erfarenheten av att ha varit en del av familjeföretagen och därmed också producerat skidvalla under många år är jag väl insatt i ingredienserna i traditionell skidvalla, som paraffin, mineraloljor och perflourerade ämnen (PFAS), samt flera andra kemikalier. Ingredienser som jag inte vill ska ingå i Vallakokerskans produkter. Ni minns det där med frontalloben och mikroberna, va?

    Så med asbestmasken över näsa och mun tänkte jag den där dagen 2014 att ”kan man göra plastpåsar av majs och sockerbetor bör man väl kunna koka valla av annat än fossila ämnen”.

    Tanken fick gro i några år och efter en välmenad och välriktad spark i ändan av skidälskande familjemedlemmar kände jag att det var dags att i varje fall testa. Jag kunde inte fortsätta att åka runt på mina skidor och fundera på miljövalla år efter år utan att våga prova. Så vårvintern 2022 registrerade jag en firma med testproduktion i liten skala med teståkning av mig själv och några få utvalda. Säsongen var på upphällningen men jag hann få en uppfattning om att jag nog var något på spåret. Såväl bildligt som bokstavligt.

    Säsongen 2022/2023 ökade testningens omfattning i både antal teståkare och antalet testkok. Excelfilen växte med sammanställningar av data från olika teståkare: Temperaturer, snökvaliteter, luftfuktighet, känsla och jämförelser mot annan skidvalla. När fler och fler av mina otroligt meriterade teståkare ringde och sa saker i stil med att ”Du Erica, det här är riktigt rackarns bra, du måste börja sälja”, då fylldes jag av ytterligare energi och fick bevis på att konceptet faktiskt håller.

    Jag vet att det är bra. Det ger bra glid, det är miljövänligt och det ”bränner inte bort frontalloben” för människan som står och vallar. Och frontallober är som känt en bra grej att ha kvar.

    Allt detta är pirrigt och nervöst på så många sätt men visionen om världsherravälde för biologiskt nedbrytbar skidvalla är min dröm. Kanske når jag dit, kanske inte? Men hur det än går så har jag i varje fall försökt och jag har satsat på min dröm. Så för min egen skull och för miljöns skull – nu kör jag!

Produkterna

Vallakokerskans® skidvallor är framtagna för alla typer av skidor med plastbelag och ger dig glid oavsett om du ska åka längdskidor, ge dig ut i pisten med dina alpinlagg, åka pipe med din snowboard eller gå på tur med dina turskidor.

Att valla med Vallakokerskans ® biologiskt nedbrytbara vallaprodukter görs på exakt samma sätt som när man vallar med traditionell valla. Den enda skillnaden är att Vallakokerskans vallor har en lägre smältpunkt så man behöver inte köra vallajärnet på full sprutt. Vad krävs då? Du behöver som du hör ett vallajärn men även en sickel av bra kvalitet, borstar och lite rengöringstrasor. Om jag får tipsa så tycker jag att Red Creeks sortiment av borstar och sicklar är ett bra alternativ. För att förenkla jobbet avsevärt är det inte dumt med ett vallaställ också, men du överlever utan. Det blir bara lite bökigare.